• 100% Privacy waarborg
  • Persoonlijke advies
  • ISO-gecertificeerd lab
  • Eenvoudig zelf afnemen
  • Assistentie & Support

 

Alle mensen zijn vrijwel identiek...

Zoals alle levende wezens op aarde, zijn ook de mensen het gevolg van miljoenen jaren evolutionaire ontwikkeling. Het erfelijk materiaal dat onze ontwikkeling en het uiterlijk bepaalt wordt doorgegeven van generatie op generatie – daarom hebben de meeste mensen twee benen en twee handen, vijf tenen aan iedere voet, twee longen en een hart. Dit zijn slechts enkele van de vele gemeenschappelijke fundamentele eigenschappen van de mens. Twee afzonderlijke individuen dragen voor 99,9% hetzelfde erfelijk materiaal....

Uitspraken als 'zo vader, zo zoon' zijn dan ook erg toepasselijk. De genetische samenstelling van een individu is een unieke combinatie van het DNA-materiaal van zowel de vader als de moeder, en zijn de talrijke functies en overeenkomsten van deze samenstelling zichtbaar aan de buitenkant. Gregor Mendel ontdekte dit al in de 19e eeuw, toen hij ontdekte dat de biologische verschillen, die zijn overgenomen van de ouders een organisme specifiek identificeerbaar maken. Voor zijn onderzoek gebruikte hij een erwt plant, en toonde aan dat de overerving van bepaalde eigenschappen van de plant volgens bepaalde patronen verloopt.

Benieuwd hoe DNA-onderzoek tot stand is gekomen?

Genetische samenstelling bepaalt veel meer dan alleen de structuur van een erwt plant, of de kleur van onze ogen en haar, want het heeft een belangrijke invloed op de ontwikkeling van het hele lichaam en regelt onze reactie op prikkels uit de omgeving. Na meer onderzoek kwamen we erachter dat we toch ontzettend verschillend zijn. Sommigen mensen eten grote hoeveelheden voedsel en hebben nooit last van overgewicht, anderen zijn uitzonderlijk getalenteerd in bepaalde sporten, terwijl anderen na één kopje koffie een slapeloze nacht tegemoet gaan. Deze en vele andere individuele kenmerken zijn grotendeels het gevolg van de verschillen in de resterende 0,1% van de erfelijke notatie.

Iedere cel bevat DNA dat zich in de chromosomen bevindt

Mensen zijn unieke wezens. We bestaan ​​uit honderdduizend miljard lichaamscellen. Iedere cel bevat een dubbele DNA helix met informatie over het organisme. In iedere cel zijn er twee kopieën van DNA: een van de vader en de andere van de moeder. Al het DNA zit opgerold en verwerkt in een ‘’super-bocht’’ structuur, de chromosomen. In iedere cel hebben we 23 paar chromosomen. Uitzonderingen zijn de gameten (eitjes en sperma), Daar hebben we slechts één kopie van het DNA.

DNA wordt gevormd door een koppeling van 4 type nucleotide

Een DNA-molecuul bestaat uit ongeveer 3 miljard nucleotiden. Elk nucleotide bestaat uit een fosfaatgroep, pentose (monosaccharide met vijf koolstofatomen) en een stikstofhoudende base. De afzonderlijke nucleotiden verschillen alleen door hun stikstofbasen. Het menselijke DNA bevat vier verschillende stikstofbasen en dus vier verschillende nucleotiden: cytosine (C), guanine (G), thymine (T) en adenine (A). 

De specifieke koppeling van nucleotide vormen samen een gen

Stel je een ongelooflijk lange DNA helix voor van 3 miljard nucleotiden, waarbij de volgorde van de letters C, G, T, A zijn vastgesteld. De afzonderlijke stukjes van deze ongelooflijk lange helix (delen met een specifieke volgorde van de letters C, G, T en A) vormt de informatie voor het maken van eiwitten om genen te creëren. Er zijn meer dan 25 000 van deze delen, dit is het exacte aantal genen dat we hebben.

Genen dragen de informatie voor het produceren van proteïne

Eiwit is de basis van het lichaam. Ook alle enzymen, biologische moleculen die de sleutel zijn tot de goede werking van ons organisme bevatten eiwitten. Eiwitten zijn opgebouwd uit kleinere moleculen, genaamd de aminozuren. Genen dragen de informatie die de aminozuren vertelt hoe ze de juiste volgorde van de nucleotide moeten creëren. De verschillende aminozuren in een specifieke volgorde zorgen voor de productie van de juiste proteïne.

 SNPs maken ons uniek

Mutatie in het Latijn betekent verandering. Wanneer we verwijzen naar mutatie in genen, bedoelen we de verandering in de DNA-sequentie. Dit kan op verschillende manieren: een nucleotide kan aan een bestaand sequentie worden toegevoegd, een andere kan gewist worden en weer een ander kan nog worden vervangen. De vervanging van één nucleotide door een andere, die vervolgens wordt overgeërfd en binnen de populatie gehouden wordt, wordt de SNP genoemd. SNPs kunnen een eiwit (gecodeerd door een gen) veranderen waardoor zijn functie wordt gewijzigd. En hoewel mensen voor  99% identiek zijn, zorgen de SNPs (en enkele zeldzame DNA-fouten) ervoor dat iedereen uniek is.

Het van de ouders overgenomen SNP bepaald het genotype

Geslachtscellen, in tegenstelling tot lichaamscellen, bevatten slechts 23 chromosomen. Elke ouder geeft het kind 23 chromosomen, waardoor het menselijk lichaam 46 chromosomen bevat; dus elk van onze lichaamscellen heeft twee kopieën van een gen voor elk kenmerk. Wanneer de genkopieën identiek zijn, worden zij aangeduid als homozygoot, wanneer de kopieën verschillend zijn, een heterozygoot. Dit gen (homozygoot of heterozygoot) is het genotype. De genkopieën zijn op minimaal één plaats anders in de nucleotidesequentie. Bijvoorbeeld, een genkopie bevat een nucleotide op een specifieke locatie, terwijl het andere exemplaar een andere nucleotide op dezelfde plaats heeft. We zeggen dan dat deze persoon twee allelen op dezelfde locatie heeft.

Het genotype heeft invloed op het fenotype

De invloed van de twee genkopieën vormen uiteindelijk het karakteristieke, fenotype. Eén van de grote voorbeelden is dat als we een licht gebruinde huid van één van onze ouders erven, en een donkerdere tint van de andere, onze huidskleur ongeveer in het midden ligt. Zowel lichaamslengte als gewicht zijn duidelijke voorbeelden. Het fenotype zijn de zichtbare kenmerken van het individu, zoals de hierboven genoemde huid kleuring of haarkleur of andere kenmerken, zoals de aanleg voor hogere bloeddruk en diabetes.

Het belang van Genome Wide Assosiation Studies (GWAS)

Talrijke ziekten worden beïnvloed door verschillende genen. Ieder gen draagt bij aan het uiteindelijke risico. De SNP zelf kan geen ziekte veroorzaken; alleen de verandering op een specifieke locatie van het DNA dat gerelateerd is aan het risico. De specifieke SNPs worden ontdekt met behulp van associatiestudies waarin we de genetische samenstelling van gezonde mensen vergelijken van mensen die lijden aan bepaalde ziekten. Als we zien dat bepaalde SNPs vaker voorkomen bij mensen die aan bepaalde ziekten lijden, kunnen we concluderen dat deze SNPs verband kunnen houden met de ontwikkeling van deze ziekten.

Vertelt een genetische analyse de absolute waarheid ?  

Met het analyse van SNPs kunnen we de kans op de ontwikkeling van een ziekte ten opzichte van het gemiddelde risico in de populatie te berekenen. Ondanks het feit dat dit een kansberekening is met een statistische basis en wetenschappelijk gefundeerd, kunnen we nooit met zekerheid zeggen of een individu in bepaalde omstandigheden iets ontwikkeld of niet. Diverse omgevingsfactoren en onverklaarbare genetische factoren kunnen de ontwikkeling van de ziekte beïnvloeden.

Toepasbaarheid van de genetische test

Een genetische analyse is geen kristallen bol die de toekomst voorspelt. Het is een wetenschappelijk onderbouwd uitgangspunt voor de berekening van de genetische last, die ons een indicatie geeft van het mogelijk ontwikkelen van ziekte op basis van ons genetisch profiel. Rekening houdend met het feit dat zowel genen als het milieu invloed op ons heeft, kan dit soort informatie helpen onze kans op ziekte te verminderen. Het moedigt ons aan om noodzakelijke lifestyle veranderingen door te voeren zoals bijvoorbeeld stoppen met roken.

Genetica

Basisprincipes van genetische tests

Genetica is een wetenschappelijk veld binnen de biologie dat zich bezighoudt met de genen - hun moleculaire structuur en functie, hun expressie en het optreden in populaties, verbonden met erfelijkheid en studie naar de verwantschap tussen organismen.

Wie en wat we zijn wordt grotendeels bepaald door onze genetische make-up of DNA. DNA is hoofdzakelijk aanwezig in de nucleus (kern) van iedere cel van het lichaam. Het bepaalt ons uiterlijk, onze reactie op de omgevingsfactoren (bijvoorbeeld medicijnen, zonlicht, voedingsstoffen, fysieke inspanning etc...) en in zekere mate ook ons ​​gedrag. De genetische samenstelling is uniek en vergelijkbaar met een vingerafdruk, want nergens in de wereld zijn twee personen met een identieke genetische samenstelling (met uitzondering van eeneiige tweelingen).

Tot voorkort hadden we nog niet zoveel kennis over genetica en gebruikte we experimenten om te leren hoe bepaalde eigenschappen worden geërfd. Met vallen en opstaan ​​leerde we meer over de meest resistente soorten planten en hoe bepaalde eigenschappen en risico’s worden overgedragen. Vandaag de dag is de kennis over genetica enorm en het wordt iedere dag verder verhoogd, omdat we technieken hebben die het menselijk genoom kunnen lezen en de betekenis begrijpen. Met deze technieken kunnen we familierelaties bepalen, de neiging tot het ontwikkelen van een bepaalde ziekte, de persoonlijke respons op geneesmiddelen en voedingsstoffen, de verborgen individuele eigenschappen en talenten, en nog veel meer…

Wat zijn genen ?

Genen bevatten informatie over ons erfelijk materiaal (DNA) en zijn van zeer groot belang voor de groei en ontwikkeling van een individu. Het bevind zich in 23 paren in menselijke chromosomen. Chromosomen zijn gekoppeld in paren; één is afkomstig van de moeder en de andere van de vader. Dus ieder mens heeft twee exemplaren van een gen. Eén exemplaar wordt een allel genoemd. De twee allelen kunnen hetzelfde of verschillend zijn.

 1

Wat staat er in uw genen ?

Genen spelen een essentiële rol bij het overdragen van erfelijke eigenschappen van generatie op generatie. Omdat ze worden doorgegeven van ouder op kind, zijn ze verantwoordelijk voor de overeenkomsten tussen ouders en kinderen, en geven zij de basis voor het creëren van nieuw leven. De genen produceren eiwitten die de belangrijkste macromoleculen zijn in organismen. Eiwitten bestaan ​​uit 20 verschillende kleinere moleculen genaamd aminozuren. De genen coderen de correcte aminozuursequentie en de informatie over het soort aminozuur. De specifieke aminozuursequentie dat gecodeerd wordt door een gen resulteert in een bepaald soort eiwit. Op deze manier wordt de genetische samenstelling, samen met de omgevingsfactoren, bepalend voor de uniekheid van ieder individu.

Wat zijn mutaties ?

Mutatie in het Latijn betekent verandering. Wanneer we verwijzen naar mutatie in genen, bedoelen we de verandering in de DNA-sequentie. Dit kan op verschillende manieren: een nucleotide kan aan een bestaand sequentie worden toegevoegd, een andere kan gewist worden en weer een ander kan nog worden vervangen. De vervanging van één nucleotide door een andere, die vervolgens wordt overgeërfd en binnen de populatie gehouden wordt, wordt de SNP genoemd. SNPs kunnen een eiwit (gecodeerd door een gen) veranderen waardoor zijn functie wordt gewijzigd. Alle SNPs worden dus gemaakt door enkele mutaties. Als een mutatie optreedt in een bepaald gen, kan het gen inactief worden (het maakt niet meer de juiste eiwitten).

Soms ontstaan er door mutaties ook betere eiwitten. Op deze wijze heeft een organisme meer kans op overleven door bijvoorbeeld veranderde levensomstandigheden. Je kunt dus stellen dat mutaties DNA "fouten" die naar alle waarschijnlijkheid toevallig optreden, tegelijkertijd de motor zijn van de evolutie.

Interessante genetische feiten

• Twee individuen delen maar liefst 99,9% van hetzelfde genetische materiaal en verschillen slechts 0,1% van elkaar.

• De genetische gelijkenis: Mensen delen 7% van genetisch materiaal met de E.coli bacteriën, 21% met wormen, 90% met muizen en 98% met chimpansees.

OVERDNA

• Stel dat je de gehele ATCG volgorde van je volledige DNA profiel op zo noemen (3 miljard letters) en je doet dit met een snelheid van 100 ATCG sequenties per minuut.  Zonder slapen, eten of drinken, zou je er 57 jaar over doen.

• Als het DNA in de 46 chromosomen zouden worden samengevoegd en in lengterichting worden aangebracht, dan zou het een totale lengte van 1,8 meter bedragen. Als alle chromosomen van alle kernen in het lichaam (1014 cellen) in dezelfde lengte worden aangebracht dan zou de totale lengte  180 000 miljoen kilometer bedragen ! Voor een beter begrip, in vergelijk met de afstand van de aarde tot de zon (150 miljoen kilometer) is het DNA 1000 keer langer.

• Een punt aan het einde van een zin is even groot als duizend celkernen.

• Afrikaanse etnische groep Yoruba heeft een ongewoon hoog geboortecijfer van tweelingen, daardoor zijn ze een interessante studiegroep voor onderzoek op het gebied van erfelijkheid.

• Er is genetische bewijs dat aangeeft dat de Sans één van de oudste mensen in de wereld zijn. Ze worden dan ook als een "genetische Adam" beschouwd.

• De banaan is een vrucht die oorspronkelijk uit Azië komt. Tijdens een van de grootste menselijke migraties (tussen 1000 voor Christus en 300 AC), werd de banaan naar Afrika gebracht.

• Bij autosomaal recessieve overerving overheerst het ‘goede’ gen. Je kunt de ziekte pas krijgen als je van beide ouders de mutatie van het gen erft. 

• Als je ouders allebei drager van de ziekte zijn, heb je 1 op 4 (25%) kans dat je de ziekte erft. Want beide ouders kunnen of hun goede of hun foute helft doorgeven. Zo kun je dus de dragen zijn zonder het zelf te weten.

• Naast de DNA dat aanwezig is in de celkern, hebben mensen ook DNA in de mitochondriën. Dit DNA wordt alleen geërfd van de moeder en het wordt gebruikt in studies met betrekking tot vrouwelijke voorouders. Een interessant feit is dat bijen hun mitochondriaal DNA ook van hun vader kunnen overnemen.

• Er bestaan genetische afwijkingen die optreden in het mitochondriaal DNA, zij beïnvloeden tevens een individu. Mitochondriaal DNA is geërfd van de moeder ten tijde van de bevruchting van een eicel. De mitochondriën van het sperma zijn de eicel niet ingevoerd. Het ei bevat mitochondriën van de moeder en dus heeft het kind alleen de informatie man de mitochondriën van de moeder. Als gevolg van deze wijze van overerving, zal de genetische afwijking worden uitgedrukt in alle kinderen waarvan de moeder een erfelijke afwijking heeft, en geen kinderen van de vader met dezelfde afwijking.

• Gemiddeld één op de 180 kinderen wordt geboren met een chromosomale afwijking. Het resultaat van de meest voorkomende abnormaliteit is het Downsyndroom.

• De Italiaanse regio's Toscane en Umbrië zijn speciaal. De mensen daar zijn genetisch verschillend van de andere Italiaanse regio's als gevolg van het Etruskische genetisch erfgoed in dit gebied.

• Volgens sommige taaltheorieën zijn, de Basken oorspronkelijk afkomstig uit Rusland, hun haplotype is hetzelfde als het haplotype van bewoners in bepaalde regio's van Rusland.

• Slechts 2 procent van het menselijke genoom bevat informatie over de vorming van proteïnen. De rest zijn zogenaamde niet- coderende gebieden.

• Bij een gekenmerkte groep van 50 Afrikaanse apen zijn er meer genetische variaties dan in het gehele menselijke ras. Dit betekent dat het hele menselijke ras een afstammeling is van een kleine groep van mensen uit de prehistorie. Dit wetenschappelijke verschijnsel wordt ook wel een »bottleneck« genoemd. Het fenomeen is waarschijnlijk het gevolg van ongunstige weersomstandigheden die hebben geleid tot de dood van de meeste prehistorische mensen. Het hele menselijke ras is ontwikkeld vanuit een kleine groep overlevenden.

Waarom zou u een DNA analyse laten doen ?

Om meer te weten..

Een genetische analyse is bedoeld voor alle mensen die zich bewust zijn van de nauwe samenhang tussen gezondheid, kwaliteit van leven en het leven op zichzelf. Als ons genetische risico op bepaalde ziekte wordt verhoogd, dan stelt deze informatie ons in staat om passende preventieve maatregelen te nemen. Daarmee kunnen we ziekten en gezondheidsproblemen helpen voorkomen of de kans op een ziekte voortijdig diagnosticeren zodat er meer kans is op een succesvolle behandeling.

De reactie van een persoon op medicijnen hangt in grote mate af van hun genen. Voor bepaalde medicijnen, zijn duidelijke verbanden gelegd tussen de effecten en de genen van een individu. Op basis van uw genetische samenstelling, kunnen een verwachte respons op deze geneesmiddelen en hun bijwerkingen geven.

Er is meer mogelijk met de genetische analyse. Genen dragen ook bij aan uw potentiële lichamelijke en geestelijke vermogen. Als u nog niet de kans hebt gehad om deze specifieke eigenschappen te ontdekken dan kan onze informatie u helpen uw energie te richten op gebieden waar u en genetische zin, in kunt excelleren. Ook al deze informatie is gecodeerd in uw genen.

Onze nutritionele behoefte is deels afhankelijk van onze genen, en de omgeving waarin we leven. Alhoewel ons genoom voor 99 procent gelijk is, is het slechts één procent verschil dat zorgt voor onze uniekheid. Deze unieke individuele behoefte is een onderdeel van een relatief nieuwe tak van voedsel wetenschap, gepersonaliseerde voeding. Met onze Nutri-Gene analyse kunnen we vaststellen welke specifieke individuele behoeften behoren tot de basis voeding, die leidt tot een optimale  opname van voedingsstoffen.

Om het te begrijpen

Het is belangrijk om aan te geven dat mijnlabtest.nl geen genetische diagnostiek van ziekten uitvoert.

Onze taak is wel :

1. Predispositie of kans op een bepaalde ziekte aangeven

2. Mogelijke reactie op bepaalde medicijnen aangeven

3. Mogelijkheid tot het ontwikkelen van een talent

4. Reactie op voedingsstoffen aangeven

De lijst van ziekten, talenten, medicijnen en reactie op voedingsstoffen die door mijnlabtest.nl worden geanalyseerd, zijn onderworpen aan de voortdurende actualisering van nieuwe wetenschappelijke bevindingen.

Om er bewust mee om te gaan

Als u zich bewust bent van uw genetisch profiel en de kans op bepaalde aandoeningen, kunt u tijdig veranderingen in uw levensstijl doorvoeren en preventieve maatregelen stellen. Echter hangt uw gezond niet alleen van uw genen af, maar ook van het milieu en uw gedragspatronen. Mijnlabtest.nl analyses omvatten preventieve maatregelen en aanbevelingen voor elke mogelijke ziekte. Wij raden u aan om onze aanbevelingen op te volgen met name op de punten waar u een verhoogd genetische aanleg heeft.

Ontdek onze DNA onderzoeken

  • Vraag informatiepakket aan

    Vraag hier uw informatiepakket aan.

    * Alleen voor artsen en therapeuten.

Informatiepakket