Darmontsteking

Wat is het en wat kun je doen bij een darmontsteking.

Lekkende darm

Voedingsstoffen opgenomen, afvalstoffen blijven in de darm .

Een opgeblazen buik

De oorzaak en hoe kom je af van een opgeblazen buik.

Darmparasieten

Hoe een darmparasiet allerlei darmklachten veroorzaakt.

Prikkelbare darm

Hoe de darmen en de hersenen perfect samenwerken of niet.

Microbioom

Hoe 100 biljoen darmbacteriën jouw gezondheid beïnvloeden.

Microbioom

Het darmmicrobioom verwijst naar het aantal en alle soorten bacteriën die leven in je darmen. Deze darmbacteriën zijn belangrijk voor een goede darmgezondheid en het voorkomen van darmklachten. Een gezond microbioom bevat aan de ene kant veel en veel soorten gewenste bacteriën en aan de andere kant is het aantal ongewenste bacteriën laag. De verhouding tussen gewenste en ongewenste bacteriën is bij alle mensen anders. Dit komt met name door aanleg, voeding, lichaamsbeweging en stress. Niet alleen om darmklachten te voorkomen is inzicht in je microbioom interessant. Een gezond microbioom is nodig voor de vertering van voedsel, het afweersysteem en opname van vitamines. Naast dit is er ook een verband tussen de samenstelling van het microbioom en de kans op aandoeningen zoals diabetes type 2, obesitas en hart- en vaatziekten.

 

Darmontstekingen

Een ontsteking in de darmen zorgt vaak voor klachten en een verminderde opname van voedingstoffen. Mensen met een ontsteking hebben vaak buikpijn in de vorm van kramp, waterige diarree en geven aan misselijk te zijn. Een darmontsteking kan veroorzaakt worden door een bacterie of virus. Als dit zo is gaat de ontsteking meestal vanzelf weer over. Een darmontsteking kan ook chronisch zijn. De klachten kunnen dan steeds weer opspelen. Met een test kun je te weten komen of je een ontsteking in je darmen hebt. De hoeveelheid calprotectine hangt samen met het aantal ontstekingscellen in de darm. Bij een chronische darmontsteking stijgt de hoeveelheid calprotectine.

 

Lekkende darm

In de darm zorgt een afsluitmechanisme ervoor dat voedingsstoffen kunnen worden opgenomen en dat afvalstoffen in de darm blijven. Als dit systeem niet goed werkt kunnen er via de darmen ook afvalstoffen in het bloed terecht komen. Het immuunsysteem reageert op deze afvalstoffen. Dit kan zorgen voor meer vermoeidheid, een verminderde weerstand en ontstekingsreacties in de rest van het lichaam. Door de verhoogde doorlaatbaarheid van de darm komt er andersom ook meer zonuline in de darmen terecht. Als bij een test de hoeveelheid zonuline verhoogd is, dan wijst dit op een hogere doorlaatbaarheid van de darm

 

Een opgeblazen buik

Een bolle buik direct na het eten. Veel mensen hebben hier soms of wat vaker last van. Het kan te maken hebben met je microbioom, een voedingsintolerantie of misschien eet je te snel. Naast het letterlijk opzwellen van de buik kun je ook klachten krijgen zoals: buikpijn, misselijkheid en onrustige darmen. Er vervelend, maar gelukkig niet iets om je ernstig zorgen over te maken. Op deze pagina leggen we precies uit wat een opgeblazen buik is. Om te achterhalen wat bij jou zorgt voor een opgeblazen buik zetten we alle oorzaken op een rijtje. Hoe kom je ervan af? Daar lees je ook meer over.

 

 

Darmparasieten

Darmparasieten zijn vaak de oorzaak bij buikpijn of darmklachten. Door vervuild eten of drinken, zwemmen in vervuild water of slechte hygiëne na een toiletbezoek kun je met deze microscopisch kleine beestjes in aanraking komen. Eenmaal in je lichaam nestelen ze zich in het darmslijmvlies waardoor dit beschadigt. Deze beschadigingen kunnen zorgen voor buikpijn, problemen met de stoelgang en een verminderde opname van voedingsstoffen. Misschien denk je dat maar weinig mensen ooit met een darmparasiet te maken krijgt. Helaas is dit niet zo, een grote groep mensen heeft hiermee te maken. Bij ongeveer één derde van deze groep zorgt de besmetting ook voor klachten. Wil je meer lezen over parasieten, de verschillende klachten en wat je kunt doen bij een besmetting. Lees dan verder bij meer info. Ga meteen naar de test als je te weten wilt kom of jij besmet bent met een darmparasiet.

 

Prikkelbare darm

Bij een prikkelbare darm heb je regelmatig tegelijkertijd buikklachten en problemen met de darmen of ontlasting. Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van een prikkelbare darm. Naar alle waarschijnlijkheid heeft het te maken met de communicatie tussen je hersenen en darmen. Er wordt gedacht dat de hersenen als het ware overmatig reageren op kleine prikkels vanuit de darmen. Door deze reactie kun je last krijgen van buikpijn op verschillende plaatsen in de buik, een opgeblazen gevoel, onregelmatige ontlasting of vermoeidheid. In veel gevallen lijkt stress en spanning de klachten wat de versterken. Een prikkelbare darm kan niet worden opgelost. Wel kunnen de symptomen worden verlicht door bepaalde voeding, lichaamsbeweging en het verminderen van stress.